Thursday, 2 June 2011

Melancong ke Beijing

Salam sume.... ini la gambor aku dgn wife gi Beijing. Kitorang gi bulan dec, tahun 2006 kot kalau x salah. Masa ni winter ooo.... sejuk giler. kat beijing masa tu 19'celcious suhunya. First time dapat pijak Great Wall, rasa teruja beb, ye la sbb tu kan salah satu benda ajaib kt dunia ni, buat tembok guna batu & putih telor je. Melekat lak tu sampai sekarang.... Tu yg dpt tittle ajaib tu. Ce zaman sekarang korang buat tembok guna batu & putih telor...amcm....leh tak lekat? Mau berpeloh telor korang menunggu batu tu melekat (hua hua hua.... gurau je beb.) Gambar yg kat atas tu kat masjid Xi'an, kat tempat patung Terracota. Pun ajaib gak terracota ni sbb ukiran patung2 pahlawan Cina.... pergh.... kemas & teliti sangat2 buatannya. Korang ada masa leh la try gi Beijing & Xi'an. Dulu aku & wife gi x la mahal mana. RM2k je per head sekali dgn tiket flight pergi balik, penginapan hotel 3 star ( do u want massage..... tiap2 hari ko akan dgr benda ni) & siap makan sekali. Aku & wife pergi seminggu oooo.... beeeeesssstt giler aa dpt tgk budaya manusia yg berbeza 100% dr tempat tanah air aku ni ha.
Ni la gambar group kitorang masa gi Beijing. Aku yg mana? Of cos la yg tinggi sekali... he he.... 

Ni lak masa kat Forbidden City... (forbidden la sgt......) Besar beb. Sebelum masuk kawasan ni, aku nasihatkn korang buang air dulu sbb toiletnye nun jauh kat entrance nak masuk tu baru ada. Then jgn lupa bile jalan kat Beijing korang kena bawak air sebotol bukan utk minum.... tp utk cuci berak kencing kite la....sbbnye toilet kat Beijing ni xde kepala paip. Yg ada cume "tisu" sahaja. Sinki tu adalah kat luar jamban. Kalau nk lebih praktikal, korang bawak getah paip ("wayar".... bahasa pantai timur), cucuk je kat paip sinki tu terus ke jamban, ok tak? Tp 1 je la aku takut nanti org Beijing "pelik" tgk org Malaysia ni.

Ni permandangan dr atas Great Wall. Bahaya beb naik tangga great wall ni sbbnye tangga tu ada kecik, ada besor, ada lebar, ada secoet, ada gedabak, so be carefull k. Sbb tu la kalau korg dpt je panjat tangga Great Wall tu, korang akan diberi sijil oleh kerajaan negara cina. Boleh la gantung kat dinding rumah sijil tu. Tak la...sijil tu beli sbnrnye....saje2 je  eksyen sijil tu. Aku punye sijil ntah ke mana ntah.... nanti aku tanya wife aku, aku nak gantung kat tembok rumah aku pulak.

Ni la pit patung Terra-Cotta tu. Masa aku gi tu.... org yg pertama jumpe patung tu masih hidup lagi. Masa tu umo die pun dah 100 lebih dah....giler...panjang umur siot....apa die makan ntah.

Aku rasa cukup sampai sini je la kot cite aku gi travel kat Beijing. Nti ada masa aku cite lagi. Yiiihaaa!!!

1 comment:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete